Semana Santa

Processie in CómpetaDe evenementenkalender ziet er in Spanje iets anders uit dan in Nederland. Hier vieren ze geen Koningsdag over Sinterklaas, maar ze hebben hier wel een hoop andere mooie evenementen. Wist je bijvoorbeeld dat ze in Spanje niet twee maar zeven dagen Pasen vieren? Ze noemen het Semana Santa, wat vertaalt naar de ‘week van de heilige’.

Semana Santa is de week die voorafgaat aan Pasen. Tijdens deze week valt er van alles te beleven in Spanje maar ook zeker in deze regio. Het is een week vol tradities.

Zo zijn er verschillende processies waarbij er een soort optocht plaatsvindt door de stad of het dorp. In die optocht worden er verschillende beelden gedragen die het lijden van Jezus en Maria moeten weergeven. Deze beeldengroepen op vaak vergulde platformen worden paso’s genoemd. Vooral de optocht in Málaga heeft in het oog springende paso’s, die daar overigens Tronos worden genoemd. Ze zijn groter, veel groter, dan in andere steden en dorpen en moeten vaak door wel honderdvijftig mannen gedragen worden. De optocht eindigt in de lokale kerk, zodat alle beelden hun weg weer naar huis vinden.

Boetelingen tijden processie in CómpetaMaar de beelden zijn niet het enige opmerkelijke van deze processies. Ook de zogenoemde boetelingen springen in het oog. Om de anonimiteit te waarborgen, dragen ze (vaak) kleurrijke gewaden met bijpassende puntvormige maskers. Deze kostuums zijn later ook in het wit gebruikt door de Amerikaanse Ku Klux Klan, maar daar hebben deze boetelingen verder niks mee te maken.

Om van de processies te genieten raden we je aan om naar Malaga, Nerja of lekker dichtbij naar Còmpeta te gaan. Mocht je niet zo van druktes houden dan kan je vanaf het terras van Oscar onder het genot van een hapje en een drankje genieten van de hele processie. 

Mien waar is je feestmuts?

In onze vorige blog hadden we het over oudjaarsdag. Maar we hebben uiteraard ook Oud & Nieuw in Spanje gevierd.

Als je met de feestdagen naar het buitenland gaat dan ga je uiteraard een andere tijd tegemoet dan wanneer je gewoon thuis blijft. Voor de kerst waren de verschillen nog niet zo heel groot. Ook in La Estrella hadden we een kerstboom en de kerstman had ons zelfs in dit heerlijke oord kunnen vinden. Groot verschil was het overheerlijke weer. Maar daar konden we wel aan wennen.

Kerst gaat uiteraard om het gezellig samen zijn. Dat geldt ook wel voor Oud & Nieuw, maar daar komt toch ook wel een ander soort feestje bij kijken. Dus wetende dat we het nieuwe jaar hier zouden starten zijn we na aankomst in Spanje op zoek gegaan naar de mogelijkheden voor een knallend feest. Na wat gespeur hebben we besloten om het jaar af te sluiten op het Balcon d’Europe in Nerja, waar een groot feest gehouden werd. Van te voren hadden we al gelezen dat de Spanjaarden er andere tradities op na houden dan wij. Geen oliebollen, champagne en zelf vuurwerk afsteken, maar feestkleding, druiven, cava en één groot ‘gemeente-vuurwerk’.

In Nederland dragen we natuurlijk ook vaak onze feestkleding tijdens Oud & Nieuw, maar wij dachten: ja het is wel buiten, dus we moeten ons warm aankleden. Het mag dan Spanje zijn, het is ook hier winter. Dus wij gingen lekker warm ingepakt met een fles cava en druiven onder de arm naar Nerja. Eenmaal daar aangekomen bestellen we een drankje bij de geïmproviseerde bar op het plein en zien we allemaal vrolijk uitgedoste mensen. De een had een nog gekker hoedje dan de ander en ook de glitterpakjes waren goed vertegenwoordigd. Je hebt dan toch zoiets van had ik nou ook maar mijn feestmuts opgezet. Maar dat probleem werd al snel verholpen. Bij de bar haalden we allemaal een lekker drankje en we kregen er allemaal een feestpakket bij, met daarin een masker, een feestmuts, een toeter en serpentine. Daar stonden we dan met onze nieuw verworven feestmutsen en in onze winterjassen. Die winterjassen hebben we niet lang aangehad. Winter? Dat kennen ze blijkbaar toch niet echt in Spanje. Jeetje wat hadden we het warm. Niet alleen viel het met het weer reuze mee, we waren ook volop aan het dansen op de muziek van een heerlijke band die optrad op het plein. Koud bestond niet meer. Maar we zouden ook bijna vergeten dat we nog wat moesten doen met die druiven en de cava. En daar kwam het signaal. Net voor 12 uur slaat de kerkklok 12 keer en bij iedere klokslag neem je één druif en een slok cava. Zijn je 12 druiven precies na de 12 klokslagen doorgeslikt dan heb je een voorspoedig nieuwjaar. En dan komt het prachtige vuurwerk over het balkon heen. Het was een fantastisch begin van het nieuwe jaar. We raden iedereen aan om Oud & Nieuw een keer zo te vieren. Eén tip: neem pitloze druiven.

Hoe kan je het verzinnen?

Vakantie in Cómpeta - PaardrijdenOp 31 december, in een zonnig ochtendgloren, een rit te paard. Eerst door het dorpje Cómpeta en vervolgens klauterend via een paar trapjes en smalle dorpstraatjes de wijde wereld in. Dwars door olijf- en sinaasappelplantages, naar boven naar de toppen van het Almijara gebergte. Je wordt dan getroffen door een prachtig uitzicht op Frigiliana en Nerja en een stukje verderop zie je in de diepte Finca La Estrella liggen. Dit is voor manlief het ultieme genot. Samen met Lola – het paard- geniet hij met volle teugen van de natuur, de vrijheid en vanzelfsprekend de zon.

De thuisblijvers verkneuteren zich onderwijl op het plaatselijke marktje. Een koopman biedt charmant stukjes vers fruit aan. Overheerlijke mango, sinasappel en mandarijn. De boodschappenmand zit al gauw vol met giga grote sinasappels, mango’s, avocado’s, druiven èn met allerlei specerijen.

Oudjaar in CómpetaDaarna wordt het tijd voor een koffietje op het pleintje. Maar wat schetst onze verbazing? Op het plein is het een drukte van jewelste. De plaatselijke bevolking is uitgerukt om zich tegoed te doen aan de jaarlijkse gratis paellamaaltijd, die ter plekke op een traditionele wijze wordt bereid. In een pan met een diameter van ongeveer anderhalve meter. De paella smaakt ons voortreffelijk en we krijgen er ook nog een lekker drankje bij. Onderwijl kijken we uit op dansende kinderen en volwassenen, die zich op het pleintje uitleven op gezellige muziek.

Onderweg naar huis zien we langs de kant van de weg wilde lavendel groeien. Die past ook prima in onze tuin, dus één van ons laat er geen gras over groeien en eigent zich een paar stevige bossen toe. Deze hebben inmiddels een mooie bestemming gekregen langs de rand van de tuin.

Nu is het tijd voor de siësta. Even een uiltje knappen op een bedje op het terras in de zon. Want het belooft een lange nacht te worden. Rond 22.30 uur zakken we af naar Nerja, naar El balcon d’Europe. Met in de rugzak 48 druiven en een fles Cava. Het is een Spaans ritueel om bij de laatste 12 klokslagen vóór de jaarwisseling bij iedere slag een druif te eten. Van belang is daarnaast dat je rood ondergoed draagt voor geluk. Dus dat doen we dan maar :).

Dan belooft het een Geweldig, Goed Nieuwjaar te worden.

 

Cómpeta

Cómpeta is één van de mooiste witte dorpjes van Andalusië. Het pittoreske dorp wordt gekenmerkt door Moorse invloeden met nauw slingerende straatjes, witgeklakte huizen en een mooie dorpskerk.

La Estrella de Cómpeta

La Estrella de Cómpeta is een prachtig vakantiehuis in het Zuid-Spaanse dorpje Cómpeta. Deze vakantiewoning is geschikt voor zes personen die graag genieten van een prachtige omgeving in de natuur niet ver van vele mooie authentiek Spaanse dorpjes en stadjes.